ARKADIE Teplice

Společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené




Úvodní strana > Kalendář pořádaných akcí > Historie pořádaných akcí > Hostina na hradě Elišky Rejčky >

Hostina na hradě Elišky Rejčky


Datum konání:
23.03.2016

Místo konání:
Hotelová škola Teplice


     Spolupráce s teplickou Hotelovou školou trvá řadu let. Naši žáci zde pravidelně představují své výrobky na Gastrodni, hotelová škola nám každoročně pomáhá s pečením štrúdlů na Vánoce s Arkadií. Tentokrát přišla "hotelovka" s lákavým návrhem: jejich žáci, kteří se připravují na závěrečné zkoušky v maturitním oboru Hotelnictví, si potřebují nanečisto vyzkoušet vaření a obsluhu na pravé hostině. A pozvali tentokrát jako hosty žáky naší školy. Takové pozvání jsme opravdu nemohli odmítnout. Bohužel hostina byla určena jen pro omezený počet účastníků, a tak výběr byl pro nás nelehký. Nakonec jsme se rozhodli dát přednost dívkám, které pravidelně reprezentují naši školu v různých soutěžích i na už zmíněném Gastrodni a zároveň si volí svou budoucí školu nebo povolání. 

     Ve středu jsme dopoledne vyrazili v počtu 6 účastníků. Studenti hotelové školy si připravili hostinu na téma: Hostina na hradě Elišky Rejčky ve 14. století. Již při příchodu nás studenti přivítali skleničkou čerstvé ovocné šťávy. Stylově oblečená průvodkyně dobou a zvyky středověku nás uvedla ke slavnostně prostřené tabuli. Postupně nás v průběhu hostiny seznamovala s historií, zvyky a kuchyní doby Václava II. a Karla IV. Čekal nás také kvíz významů staročeských slov. No a samotné menu, které nám často bránilo nejen v dokumentaci jednotlivých jídel ale i v mluvení. Jednoduše nám tak chutnalo, že jsme nestíhali  fotit výtečné pokrmy, a s plnou pusou se špatně mluví. Pletl nás také počet různých příborů, skleniček, talířů a ubrousků. Průvodkyně nám vysvětlila, že ve středověku se jedlo převážně rukama a zbytky se házely pod stůl psům, nás však nechtěli uvést do rozpaků, a tak jsme mohli použít i vidličku. Místo vína se podávaly vzhledem k věku většiny účastníků ovocné šťávy. No a samotné menu? Předkrm: carpaccio z červené řepy s tymiánem a piniovými semínky, polévka: staročeská cibulačka se smetanou a chlebovými krutónky, hlavní jídlo: kuřecí prsíčka se švestkovou omáčkou, dezert: růže královny Rejčky ( horké listové těsto s jablky, meruňkovou marmeládou), bylinkový čaj. Moc děkujeme hotelové škole za skvělé pohoštění i poučení a doufáme, že naše spolupráce bude nadále pokračovat. Přejeme studentům úspěšné zvládnutí maturitních zkoušek a vykročení do života pravou nohou. Dík patří samozřejmě pedagogům hotelové školy, kteří nám tento kulinářský zážitek umožnili a své studenty dobře připravili. 

Ivana Hampejsová




Vytvořila společnost NEXU, s.r.o.